Terug naar overzicht

Zo bereid je de perfecte côte à l’os

19
juli

Een groot stuk vlees op de BBQ bereiden vraagt om vakkennis. We delen graag tips met jou om het vlees sappig en vol smaak te houden. Hier komt het geheim voor een perfect gebakken côte à l’os. 

Benodigdheden

  • 1 côte à l’os van 1,2 kg licht gemarmerd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm
  • 10 g grof zout
  • zwarte peper concassé (=grof)
  • look (optioneel), anders provençaalse kruiden

Bereiding

Laat de côte à l’os op kamertemperatuur komen en steek ondertussen de BBQ al aan.

Bedek beide zijden van de côte à l’os rijkelijk met grof zout en strijk het vlees in met olijfolie.

Voeg naar smaak peper en tijm toe of werk met Provençaalse kruiden.

Zoals je weet, zijn er verschillende stadia waarin je het vlees kan garen: blue froid, blue chaud, saignant en à point. Over bien cuit, spreken we hier even niet omdat we daarmee het vlees onrecht aandoen.

Kies hoe gaar je je vlees wil hebben en volg de instructies hieronder:

Bleu froid

Quadrilleer* de côte à l’os 2 keer 3 minuten op elke zijde (12 minuten in totaal)

Bleu Chaud

Quadrilleer* de côte à l’os 2 keer 4 minuten op elke zijde (16 minuten in totaal)

Laat het vlees daarna 10 minuten rusten in aluminiumfolie. 

Saignant

Quadrilleer* de côte à l’os 2 keer 5 minuten op elke zijde (20 minuten in totaal)

Laat het vlees daarna 10 minuten rusten in aluminiumfolie.

A point

Quadrilleer* de côte à l’os 2 keer 6 minuten op elke zijde en ook nog eens 5 minuten op het been (+/- 30 minuten in totaal). Laat het vlees daarna 10 minuten rusten in aluminiumfolie.

* quadrilleren betekent grillen in ruitvorm door het vlees telkens een kwartslag te draaien.

Gouden tip : als je vlees eventjes laat rusten na het bakken dan gaart het verder! Dit betekent dat saignant kan overgaan naar à point zonder dat die op de bbq ligt en sommige mensen zullen dat niet leuk vinden.

 

Zo, je kan aan de slag. Succes en vooral… Smakelijk!

Toegevoegd aan je winkelmandje

Cote à l'os

Prijs: € 12,00
Aantal: 1